Clubul Părinților

Clubul Părinţilor Varlaam este o comunitate de părinți cu drag de educație și cu dorință de implicare activă.

Viziunea noastră

Clubul Părinţilor Varlaam va fi cea mai influentă comunitate de părinţi din România, care va inspira transformarea mentalităţii parentale privind multiple dimensiuni ale educației: fizică, emoțională, socială, cognitivă și spirituală.

Misiunea noastră

Clubul Părinţilor Varlaam realizează proiecte care să genereze schimbare în comunitatea românească şi care facilitează accesul părinţilor şi copiilor la oportunităţi de educaţie şi dezvoltare personală, spirituală şi socială prin valorificarea sistemului copil-părinte-şcoală-biserică.

Valorile nostre

Flexibilitate, Deschidere spre învăţare, Comuniune, Inovaţie, Credinţă.

Ziua porţilor deschise organizată de părinţii Şcolii „Varlaam Mitropolitul” - ediția I, 14 iunie 2014

Ziua Porţilor Deschise, un eveniment desfăşurat în luna iunie 2014 la Şcoala „Varlaam Mitropolitul”, a adunat în sălile de clasă toate vârstele. De la copii de grădiniţă, la viitori candidaţi la clasa pregătitoare şi şcoală primară, până la părinţi, alături de care s-au aflat reprezentanţii instituţiei de învăţământ.

Evenimentul, o premieră prin modul de organizare, a urmărit prezentarea ofertei educaţionale, urmată de o vizită în şcoală. Oaspeţii au fost întâmpinaţi de părinţi ai copiilor înscrişi la Şcoala „Varlam Mitropolitul”, aceasta fiind şi una dintre surprizele zilei – instituţia a fost prezentată de părinţi către părinţi. „Nimeni nu poate vorbi mai bine despre ce se întâmplă în această şcoală decât părinţii”, a fost mesajul transmis de Sînziana Bălţătescu, iniţiatorul Clubului Părinţilor. Părinţiilor elevilor de la Varlaam le-au vorbit oaspeţilor despre Agenda zilei, despre Casele Varlaam şi Povestea celor trei fii de împărat (un concurs dedicat copiilor), le-au prezentat Emometrul, un instrument specific de care cadrele didactice se folosesc atunci când îi ajută pe copii să-şi identifice şi să-şi exprime emoţiile.

Vizitatorii au fost plăcut impresionaţi de modul de lucru, de dotările şcolii, de atmosfera plina de căldură şi foarte primitoare. „Ce fel de activităţi se fac în şcoală?”, „Cum se face comunicarea învăţătorul?”, „Cât de mult este implicat părintele în educaţia copiillor?” au fost câteva din întrebările adresate de oaspeţii dornici să-şi rezerve locuri la Şcoala Bucuriei din dealul Copoului.

Instituţia de învăţământ are dotări de excepţie – săli de clasă moderne, o sală de sport de care cei mici s-au despărţit cu greu, iar viitorii gimnazişti vor putea studia în laboratoare utilate după ultimele standarde. Procesul de învăţământ este asistat de o echipă educaţională foarte bine pregătită. „Ne propunem să-i îndrumăm pe copii în călătoria învățării descoperind şi cultivându-le talentele şi dezvoltând armonios toate tipurile de inteligențe pe etape de vârste – academică, emoțională şi spirituală. Ne dorim să cultivăm şi să sporim bucuria cunoaşterii într-o atmosferă de comuniune şi mai puţin de concurenţă sau de presiune exterioară. Educaţia este personalizată, centrată pe copil”, a explicat Cristina Gheorghe, directorul executiv al Fundaţiei „Varlaam Mitropolitul”.

Părinţii care au vizitat Şcoala Varlaam Mitropolitul” au venit însoţit de copii. Cei mici au admirat sălile de clasă pline de viaţă şi culoare, au fost foarte bucuroşi că există şi spaţiu de joacă şi au testat deja masa de ping-pong din sala de sport. La bibliotecă, pasionaţii de şah au iniţiat o scurtă partidă.

La “Varlaam Mitropolitul”, părinţii îşi pot înscrie copiii încă de la clasa pregătitoare, urmând să fie preluaţi de către Şcoala Primară, apoi de Gimnaziu. Totul întru Bucuria Cunoaşterii!

Mai multe fotografii aici.

 

Şcoala şi Gimnaziul “Varlam” au fost prezentate de către părinţii elevilor - ediția a II-a, 22 noiembrie 2014

Cea de-a doua ediţie a Zilei Porţilor Deschise organizată de Şcoala “Varlaam Mitropolitul”, aflată sub patronajul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, a adunat mulţi ieşeni în sălile de clasă, dornici să afle cum arată atât Şcoala Primară, cât şi Gimnaziul. Evenimentul a fost inedit prin organizare, gazde fiind chiar părinţii copiilor care învaţă deja la şcoala din dealul Copoului. Încă de la prima ediţie, ideea a aparţinut Clubului Părinţilor, care a considerat că detaliile despre infrastructură, oferta educaţională, cadrele didactice şi manageri nu sunt suficiente atunci când se alege viitorul loc în care copiii vor învăţa. “Este necesar să te conectezi şi la comunitatea de părinţi şi copii care frecventează şcoala: să afli de la ei ce înseamnă şcoala”, a explicat Sînziana Bălţătescu, reprezentantul clubului. Sugestia a fost bine primită de echipa managerială, care a susţinut demersurile ulterioare. “A fost un eveniment special, pe care l-am sprijinit cu tot dragul. Chiar şi pentru noi, membrii echipei educaţionale, a fost interesant să aflăm cum prezintă şcoala părinţii elevilor noştri”, a declarat Cristina Gheorghe, directorul executiv al Fundaţiei „Varlaam Mitropolitul”.

Oaspeţii au vizitat sălile de clasă, biclioteca, laboratoarele de ştiinţe, de informatică, de muzică, de chimie şi de istorie, cabinetul de consiliere psihologică şi de dezvoltare personală, au cerut detalii despre sufragerie, locul unde copiii servesc masa. Sala şi terenul de sport au fost alte obiective care le-au plăcut, alături de toate detaliile legate despre oferta educţională oferite de părinţii elevilor, care au împărtăşit din experienţa primelor zile de şcoală trăite de cei mici. “Când am venit la «Varlaam» am urmărit Clasa Pregătitoare. Nu ştiam ce va fi după, îmi doream doar un loc sigur pentru copilul meu. În doi ani, fiul meu s-a schimbat total. Nu mai este introvertit, este sociabil, are mulţi prieteni. Îmi place întreaga comunitate de aici, faptul că toţi elevii se cunosc între ei, indiferent de clasa în care sunt înscrişi”, a spus Monica Dănilă, una dintre gazdele Zilei Porţilor Deschise.

Ieşenilor care au trecut pragul şcolii le-au plăcut instrumentele de lucru, Emometrul (prin care cei mici îşi identifică zilnic stările) fiind unul dintre ele, dar şi lucrările realizate de copii cu ajutorul Alinei Dîrvariu, mama unei eleve din clasa a patra. Ea a ales Şcoala “Varlaam” pentru mediul cald şi primitor şi a decis împreună cu fiica ei să continue studiile gimnaziale tot aici. “Copilul meu este fericit aici”, a spus Alina Dîrvariu, în asentimentul Laurei Nistor, un alt membru al clubului şi mama unui elev din clasa întâi. “Este o idee foarte bună şi mi-am dorit să stau de vorbă şi cu alţi părinţi. Le-am recomandat tuturor să vină şi în timpul săptămânii, să-i vadă şi pe copii”, a fost sugestia Laurei Nistor. “Agenda Zilei, la care cei mici află noutăţi, şi mesajele de la Îngerii păzitori (un instrument de mare ajutor în relaţionare – n.r.) i-au încântat foarte mult pe oaspeţii noştri. M-am bucurat că le pot prezenta şcoala şi sala de clasă unde învaţă fiica mea”, a spus Claudia Clinc, un alt ghid pentru ieşenii care îşi doresc pentru copiii lor un mediu educaţional de calitate. “Cu toţii voiau o şcoală de suflet”, a completat Vera Axinte, mamă a doi elevi -- unul la Şcoala Primară, altul la Gimnaziul „Varlaam”.

La final, oaspeţii au lăsat câte un gând pe un panou pe care era desenat fluturaşul albastru, emblema celor de la “Varlaam”.

Instituţia de învăţământ a fost inaugurată în 2010 şi are aproape o sută de elevi în cele două cicluri -- primar şi gimnazial.

 

DOXOLOGIA Media, Mitropolia Moldovei si Bucovinei | © 2012 scoalavarlaam.ro