Bucurii cu ocazia Hramului Sfântei Cuvioase Parascheva

Evenimente

Bucurii cu ocazia Hramului Sfântei Cuvioase Parascheva

Marţi, 20 October 2015

  În fiecare an, pe 14 octombrie, Iaşul se îmbracă în straie binecuvântate pentru a o sărbători aşa cum se cuvine pe Sfânta Cuvioasă Parascheva.

  Cu această ocazie specială. copiii de la Şcoala “Varlaam Mitropolitul” au primit binecuvântarea câtorva înalţi ierarhi sosiţi la Iaşi la hramul Capitalei Moldovei.

  Cu doar o zi înaintea momentului spiritual, care transformă în fiecare an Iaşul în cel mai mare centrul de pelerinaj al României, şcoala noastră i-a avut ca oaspeţi pe IPS Damaschin, IPS Iustin, Pr. Hristou Athanasopoulos (toţi de la Ierusalim), PS Nicolae de Apollonia (Albania), alături de protosinghelul Nicodim Petre. Ei au fost încântaţi de laboratoarele vizitate, au trecut prin  sălile de clasă şi i-au binecuvântat pe copiii noştri, şi au discutat cu învăţătorii şi profesorii. “Lucrarea în educaţie este una dintre cele mai importante pe care le poate face un om. În cazul dumneavoastră, luaţi în mână sufletele copiilor mici şi, cu grijă, le veţi purta prin toate învăţăturile. Aveţi o misiune nobilă şi dificilă totodată, dar binecuvântată de Dumnezeu. Omul fără de carte este ca lemnul bun de aruncat în foc şi de aceea misiunea educatorului este cu mult mai mult valoroasă. Dumneavoastră aveţi şi sprijinul Bisericii şi vă urez să aveţi putere şi răbdare pentru ca lucrarea pe care o faceţi să aducă lumină în sufletele şi inimile copiilor”, spus IPS Damaschinos, Arhiepiscopul de Jaffa şi Arimateea. 

  Închinare şi bucurie

  Hramul Sfintei Parascheva a fost cinstit cum se cuvine de către şcoala noastră. Ziua a început cu sfânta liturghie la care au participat atât elevii cât şi echipa şcolii. Momentul este unul foarte important pentru copii deoarece încurajează relaţia vie cu Dumnezeu şi uneşte sufletele în credinţă. După împărtăşanie, copiii de la Şcoala Primară şi-au dovedit talentele la mini-atelierele de pictură, unde au desenat icoane pe pahare din sticlă. La fiecare clasă, unii copii au pregătit prezentări despre viaţa Sfintei Parascheva, iar colegii ei au fost încântaţi să afle lucruri mai puţin cunoscute -- cum a trăit sfânta în pustie, cum a făcut minuni, care este ritualul celebrării ei în fiecare an.

  Ieşenii au putut aflat despre realizările Şcolii “Varlaam Mitropolitul” şi ale Grădiniţei  “Buna Vestire”, patronate de Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, inclusiv de la standul specializat organizat în cadrul unei expoziţii deschise la Centrul “Providenţa”. Oaspeţii sosiţi la marele hram al Iaşului au admirat obiectele realizate de copii şi au aflat amănunte despre ofertele educaţionale. Expoziţia a reunit standurile editurii Doxologia, Spitalului Providenţa, Centrului de pelerinaje al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, Colegiului “Sfântul Nicolae” şi Asociaţiei “Provita”. 

Înapoi
DOXOLOGIA Media, Mitropolia Moldovei si Bucovinei | © 2012 scoalavarlaam.ro