Istoria, predată prin tehnologii moderne

Evenimente

Istoria, predată prin tehnologii moderne

Marţi, 17 Martie 2015

Şcoala “Varlaam Mitropolitul” a găzduit, săptămâna trecută, Cercul metodic de istorie, o întâlnire periodică a profesorilor ce predau această disciplină. De fapt, cercurile metodice sunt întâlniri a cadrelor didactice care predau diferite materii, în care se discută subiecte pedagogice şi de metodică a disciplinei. În ceea ce priveşte istoria, profesorii de liceu şi de gimnaziu sunt împărţiţi în grupe şi se întâlnesc de două ori pe an. Tematica este identică pentru toate cercurile de la o disciplină şi este aleasă la începutul anului, în funcţie de direcţiile de dezvoltare şi de obiectivele Inspectoratului Şcolar Judeţean. Inspectorul de specialitate discută în Consiliul consultativ temele de interes şi acolo se hotărăsc şcolile care găzduiesc activităţile şi cele mai bune strategii de desfăşurare”, a explicat Adrian Timofti, profesor de istorie la Gimnaziul „Varlaam Mitropolitul”.

Coordonatorii Cercurilor metodice organizează activitatea la care participă profesorii arondaţi grupelor. Uneori se ţin lecţii demonstrative, alteori se citesc referate sau se discută teme de actualitate. Cercul metodic al profesorilor de istorie găzduit de şcoala din dealul Copoului a fost o activitate a Grupei 1 Licee din care fac parte din care fac parte Colegiul Naţional „Costache Negruzzi”, Colegiul Naţional „Emil Racoviţă”, Colegiul Naţional „Garabet Ibrăileanu”, Colegiul Economic Administrativ, Liceul Pedagogic „Vasile Lupu”, Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi”, Liceul Tehnologic Economic de Turism, Liceul Teoretic „Waldorf” ș.a.

Istoria cu ajutor de la Google

Întâlnirea găzduită de Şcoala “Varlaam Mitropolitul” şi-a propus o tematică foarte frumoasă – “Folosirea instrumentelor digitale şi a tehnologiei informaţiei la disciplina Istorie”. S-a discutat despre principiile de utilizare a tehnologiei, a fost prezentată o tablă electronică şi alte instrumente alternative şi s-a adus în atenţie evaluarea orală cu suport electronic. Nu au fost uitate lecţiile TEDed, iar Institutul Cultural Google a avut parte de alte discuţii. Classroom, văzut ca simplitate integratoare, şi evaluarea simultană au fost alte puncte de interes ale întâlnirii. Alături de coordonatorii Cercului metodic Grupa 1 licee, prof. dr. Eliza Ilie şi prof. dr. Adrian Timofti, s-a aflat inspectorul de specialitate prof. dr. Lăcrămioara Iordăchescu, precum şi cadre didactice. De altfel, copiii de la Gimnaziul „Varlaam Mitropolitul” folosesc tehnologiile moderne şi le plac mult lecţiile interactive. Tehnologia este aliata elevilor în drumul lor spre cunoaştere. Să înveţi este şi mai amuzant cu tabla interactivă şi instrumentele Google!

www.youtube.com/watch?v=w5-UIPiVAFo

Oaspeţii au vizitat şcoala şi le-au plăcut mult sălile de clasă, laboratoarele de ştiinţe, de istorie, de geografie, au apreciat dotările. Directorul executiv al fundaţiei, Cristina Gheorghe, a transmis un mesaj călduros de bun venit. După prezentarea generală s-a discutat despre tehnologii, despre rolul şcolilor particulare în comunitate şi au fost stabilite acţiuni ştiinţifice şi metodice viitoare care să se desfăşoare la Şcoala “Varlaam Mitropolitul”. Au fost apreciate dotările şi spaţiile şcolii şi deschiderea cadrelor didactice şi a tuturor colaboratorilor fundaţiei şi instituţiei de învăţământ. Întâlnirea a marcat începutul unei frumoase colaborări cu echipa profesorilor de istorie coordonată de domnişoara inspector prof. dr. Lăcrămioara Iordăchescu.

Înapoi
DOXOLOGIA Media, Mitropolia Moldovei si Bucovinei | © 2012 scoalavarlaam.ro