Sfaturi către toţi cei care doresc să fie părinţi mai buni

Evenimente

Sfaturi către toţi cei care doresc să fie părinţi mai buni

Sâmbătă, 11 Iulie 2015

Timp de două zile cursanţii au putut afla cum să folosească funcţionalitatea creierului în educaţia copilului, cum să se conecteze la starea copilului şi beneficiile pe termen scurt şi lung din relaţia cu el şi cum să transmită un mesaj copilului fără să-l rănească şi într-un mod în care să se simtă în siguranţă. La final, cu toţii au învăţat cum îl pot ajuta pe copil să înţeleagă ce simte şi care sunt responsabilităţile lui, să aibă empatie şi cum să îl stimulezi să repare un comportament nedorit.

Învăţăturile  atelierului au urmat metoda lui Daniel Siegel şi a Tinei Bryson, un cunoscut neurolog, respectiv un specialist în consiliere parentală care oferă o abordare revoluţionară pentru creşterea copiilor. Ei au pus la cale o serie de strategii-cheie, care încurajează o dezvoltare cerebrală sănătoasă, ceea ce îi face pe copii mai calmi şi mai fericiţi. Teoria lui Siegel se bazează pe  modul în care creierul copilului creează căi neuronale şi se maturizează. Creierul superior, care ia decizii şi echilibrează emoţii, este în dezvoltare până la 20-21 de ani. În special la copiii mici, emisfera dreaptă şi emoţiile ei au tendinţa de a domina logica emisferei stângi. Ca urmare, cei mici au accese de furie, se bat sau stau îmbufnaţi. Aplicând sfaturile lor, sub atenta coordonare a maicii Sofronia, părinţii au aflat cum pot transforma orice ieşire, conflict sau teamă într-o ocazie de a integra creierul copilului şi de a încuraja o creştere vitală.

De la părinte la părinte

Participanţii la atelier au fost foarte încântaţi şi au recunoscut că au avut şansa de a afla exact când aveau mai mare nevoie o altă abordare a relaţiei părinte-copil. “Ceea ce contează este  să  conştientizezi că există o problemă de comunicare între tine şi copilul tău şi, mai ales, că vrei să rezolvi această provocare, că eşti pregătit să abordezi altfel relaţia cu copilul tău. Totul porneşte din copilărie, din copilăria ta, de la relaţia ta cu părinţii tăi şi de relaţia lor cu părinţii lor. Recunoscând că există o problemă în relaţionare venită din trecut ai şansa de a trăi prezentul, nu doar de a supravieţui zilnic unor noi provocări, a spus un participant la atelier la finalul discuţiilor. “Cu siguranţă te simţi neputincios atunci când nu reuşeşti să rezolvi situaţii tensionate cu copiii tăi şi numai. Te cred şi vreau să-ţi mărturisesc că şi eu mă simt la fel, nu mai am încredere în mine şi mă tem pentru copiii mei. Eu am apelat la cursurile maicii Sfronia şi am aflat că sunt lucruri simple, pline de iubire, pe care le putem face. Cu ajutorul lui Dumnezeu încerc să le aplic, să mă reeduc, să privesc la capătul eşarfei ce este în pumnul meu şi, privind spre celălalt capăt al eşarfei, să văd copiii fericiţi”, a recunoscut o altă participantă.

Atelierul “Neuroştiinţa în slujba educaţiei copilului tău” nu este la prima ediţie, ci la a patra şi a fost bine primit de fiecare dată de către participanţi. De altfel, numărul mare de persoane interesate de acest subiect a determinat reeditarea lui.

Maica Sofronia este formator la Centrul de Formare şi Consiliere “Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”, profesor de Comunicare şi Dezvoltare personală la Şcoala ”Varlaam Mitropolitul”. Are peste 14 ani de activitate sub îndrumarea Maicii Siluana Vlad, coordonatorul Centrului de Formare şi Consiliere “Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”,  în care a desfăşurat activităţi cu părinţi, copii, tineri şi adolescenţi.

Înapoi
DOXOLOGIA Media, Mitropolia Moldovei si Bucovinei | © 2012 scoalavarlaam.ro