Părinţi şi copii, alături într-o întrecere inedită

Ateliere Ai Copil

Părinţi şi copii, alături într-o întrecere inedită

Luni, 15 Decembrie 2014

Cea de-a doua ediţie a Concursului „Varlaam. Bucuria Cunoaşterii” a adunat la Şcoala „Varlaam Mitropolitul”, aflată sub patronajul spiritual al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, 21 de copii din clasele a IV-a de la mai multe instituţii din Iaşi. Competiţia a presupus două probe – una transdisciplinară, la care elevii şi-au verificat cunoştinţele de Limba şi Literatura română, Matematică, Istorie, Geografie şi Religie, şi a doua de creativitate, la care copiii au făcut echipă cu părinţii, amănunt prin care concursul este o premieră în Iaşi.

Cât timp cei mici s-au aplecat asupra colilor de hârtie, părinţii au participat la un work-shop susţinut de Cristina Gheorghe, directorul executiv al Fundaţiei „Varlaam Mitropolitul”, căreia i-au împărtăşit şi din dorinţele lor în ceea ce-i priveşte pe copii şi aşteptările pe care le au de la cadrele didactice, oricare ar fi ele. Cu toţii au spus că ar dori sprijin pentru ca fiul sau fiica lor să-şi afle şi să-şi împlinească vocaţia, să descopere bucuria că este bine să fii diferit, că ar vrea un sistem educaţional în care teoria să fie împletită cu practica. Mai exact, să aibă sens, aceasta fiind una dintre valorile promovate de Şcoala şi Gimanziul „Varlaam Mitropolitul”. Prin tot ceea ce facem ne dorim să-i sprijinim pe copii să fie echipaţi pentru viaţă, iar metodele noastre sunt bazate pe teoria inteligenţelor multiple a lui Howard Gardner. Am creat un mediu cu spirit de comuniune între părinţi, şcoală şi biserică, în care focusul este pe copil. Urmărim dezvoltarea inteligenţei academice, dar şi a celor emoţională şi spirituală”, le-a explicat Cristina Gheorghe părinţilor care şi-au însoţit copiii la concurs.

Subiectele au avut un grad mediu de dificultate şi nu le-au pus probleme elevilor. La proba de creativitate, echipele au fost provocate să construiască un brad de Crăciun din câteva materiale puse la dispoziţie de organizatori (hârtie, pahare din plastic, sârmă, clame, sfoară etc). Emoţii mai mari au avut părinţii şi chiar au mărturisit că au intrat în întrecere cu o uşoară teamă nu pentru cei mici, ci pentru ei. A trecut cam demult vremea concursurilor. Am avut emoţii, recunosc”, a mărturisit Simona Grozavu, mama Anei, elevă în clasa a IV-a la Şcoala „Varlaam Mitropolitul”. Copila s-a clasat pe a doua poziţie, prima fiind ocupată de Tudor Mihail Cucoş, elev de la Colegiul „Costache Negruzzi”.  Premierea va avea loc în urma ediţiei de primăvară a concursului, la o dată ce urmează a fi anunţată.

Copiii de pe primul loc vor primi câte o bursă de merit la Gimnaziul „Varlaam Mitropolitul”. În ordinea mediilor, un sfert dintre ei vor participa la o excursie tematică. Părinţii vor primi o invitaţie gratuită la unul din atelierele „Ai copil. Învaţă să fii părinte!”

Amănunte despre subiecte, barem şi rezultate pot fi găsite aici -- http://www.scoalavarlaam.ro/editia-nr-ii-din-13-decembrie-2014

Vă aşteptăm la ediţia de primăvară a Concursului „Varlaam Mitropolitul”.

Înapoi
DOXOLOGIA Media, Mitropolia Moldovei si Bucovinei | © 2012 scoalavarlaam.ro