Sarbatorim Ziua Unirii împreuna cu Familia

Evenimente

Sarbatorim Ziua Unirii împreuna cu Familia

Miercuri, 26 Ianuarie 2011

Sărbătoarea Micii Uniri la Şcoala Varlaam Mitropolitul

Şcoala noastra a devenit neîncăpătoare, sâmbătă, pentru zecile de copii, părinţi, bunici şi chiar străbunici, veniţi să asiste la un program dedicat sărbătorii prilejuite de unul dintre cele mai importante momente din istoria românilor, "Mica Unire". Evenimentul, organizat printr-o colaborare între şcoala noastra şi Grădiniţa "Căsuţa Zânelor", s-a dorit a fi mai mult decât pur si simplu o serbare. Copiii, şi chiar o parte dintre părinţi sau bunici, au venit la eveniment îmbrăcaţi în costume populare, iar toţi invitaţii au fost primiţi, la intrarea în clădirea Şcolii "Varlaam Mitropolitul", cu pâine şi sare.

"Prin activitatea de astăzi dorim să le arătăm copiilor că în trecutul neamului nostru s-au petrecut lucruri importante, care nu trebuie uitate. De asemenea, respectând una dintre valorile fundamentale ale şcolii noastre, am decis să implicăm în acest eveniment şi familiile copiilor, pentru că vrem să fim o comunitate, nu doar o şcoală. "Hai să dăm mână cu mână, cei cu inima română", acesta este mesajul nostru de astăzi", a marturisit doamna învăţătoare Maria Condurache de la Şcoala Varlaam.

Cufărul cu poveşti al bunicilor nu mai este deschis prea des

După primirea invitaţilor cu pâine şi sare, a urmat o scurtă prezentare a şcolii şi a partenerilor nostri, Grădiniţa "Căsuţa Zânelor". Copiii, cu vârste cuprinse între trei şi şapte ani, s-au împărţit apoi în grupe de lucru, unde bunicii, în calitate de principali invitaţi ai acestei acţiuni, i-au învăţat poezii, cântece şi rugăciuni, dar le-au povestit micuţilor şi despre copilăria trăită de ei, cum şi cu ce se jucau sau cum era la grădiniţele şi şcolile din vremea lor.

"Pentru noi, cei de la Grădiniţa "Căsuţa Zânelor", este al doilea an când organizăm un astfel de eveniment, de această dată împreună cu prietenii noştri de la Şcoala "Varlaam Mitropolitul", şi ne bucură nespus receptivitatea şi implicarea părinţilor şi bunicilor. Cufărul cu poveşti şi tradiţii al bunicilor nu este deschis prea des în ziua de astăzi şi, la un astfel de eveniment, vedem cât de bucuroase şi emoţionate sunt bunicile că pot să le împărtăşească copiilor lucruri frumoase", spune Roxana Postolache, directorul Grădiniţei "Căsuţa zânelor".Potrivit organizatorilor, bunicile au fost, alături de copii, în centrul evenimentului de sâmbătă, tocmai pentru a încuraja necesitatea păstrării şi transmiterii tradiţiilor româneşti. Astfel, după ce au ascultat "povestea Micii Uniri" şi s-au jucat înfăptuind-o singuri, prin lipirea unor desene cu vechile provincii pe o hartă "uriaşă", copiii şi părinţii au primit de la bunici un legământ simbolic, de a duce mai departe tradiţiile şi spiritul românesc.

La serbarea de sâmbătă am adus un cufăr vechi, în care bunicile au pus mai multe obiecte cu valoare de simbol: o biblie, o carte veche de rugăciuni, o imagine cu Biserica "Trei Ierarhi", o carte de istorie a românilor, un port popular, un fier de călcat cu cărbuni, un ban din vremea domnitorului Cuza, un tricolor şi legământul prin care părinţilor şi copiilor li se cerea să respecte şi să ducă mai departe tradiţiile şi spiritul românesc.

"Această şcoală reprezintă pentru mine o oază de normalitate"

Sofia Laşcu, bunica lui Dragos Solomon, unul din scolarii din clasa I, a venit de la Vaslui pentru a-şi vedea nepoţelul la serbarea de sâmbătă şi spune că ideea învăţătorilor şi educatorilor de a le explica copiilor însemnătatea unor momente din istoria poporului român şi de a le cultiva mândria de a fi români "este un lucru binevenit, mai ales în vremurile de astăzi".
 

Ideea este împărtăşită şi de Dan Gorbănescu, tatăl a doi copii "mai mult decât implicaţi" în serbarea de sâmbătă, deorece băieţelul este elev în clasa I la Şcoala "Varlaam Mitropolitul", iar fetiţa merge la Grădiniţa "Căsuţa zânelor". "Am umblat în tot oraşul să le cumpărăm şi lor, şi nouă costume populare. A trebuit să le explicăm ce e cu costumele astea, când purtau românii astfel de costume, de ce sunt croite aşa şi nu arată ca hainele din mall", spune domnul Gorbănescu, care mărturiseşte că înfiinţarea şcolii patronate de Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a fost unul dintre motivele care l-au făcut să rămână în ţară.
 

"Şcoala patronată de Mitropolia Moldovei reprezintă pentru mine o oază de normalitate, un loc în care copilul meu este învăţat, pe lângă lucrurile care ţin de educaţie în sensul clasic, şi valori umane pe care noi, ca părinţi, le împărtăşim", spune Dan Gorbănescu.

Înapoi
DOXOLOGIA Media, Mitropolia Moldovei si Bucovinei | © 2012 scoalavarlaam.ro