„Performanța”, tema aleasă de comunitatea „Varlaam Mitropolitul” pentru anul şcolar 2015-2016

Evenimente

„Performanța”, tema aleasă de comunitatea „Varlaam Mitropolitul” pentru anul şcolar 2015-2016

Miercuri, 16 Septembrie 2015

Şcoala Gimnazială „Varlaam Mitropolitul”, aflată sub patronajul spiritual al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, şi-a întâmpinat luni, 14 septembrie, elevii la început de an şcolar. În spiritul valorilor şcolii şi al obiceiului de a avea o temă anuală de inspiraţie,  echipa educaţională, copiii, părinţii şi invitaţii au celebrat împreună tema aleasă pentru întreaga comunitate “Varlaam” în anul şcolar 2015-2016: performanţa.

„Performanţă vine de la cuvântul latin performere, adică a forma în întregime şi este tocmai ceea ce ne propunem şi noi la Şcoala „Varlaam Mitropolitul” formarea copilului pe cele trei dimensiuni: cognitivă, emoţională şi spirituală. Performanţă înseamnă pentru noi a fi azi mai buni decât ieri”, a declarat Cristina Gheorghe, directorul executiv al Fundaţiei „Varlaam Mitropolitul”.

Invitaţii speciali din acest an au fost Alexandru Tomescu, cunoscut violonist, şi Orchestra Judeţeană de copii şi tineri „Mugurelul” din Suceava.

Alexandru Tomescu este câștigător al celor mai mari competiţii muzicale ale lumii, cel care a creat o adevărată revoluţie în muzica clasică românească.

După o carieră fructuoasă în Europa şi în lume, presărată cu multe succese, el a câştigat, în 2007, dreptul de a cânta la vioara Stradivarius - Elder Voicu şi a lansat Turneul Internaţional Stradivarius, unul dintre cele mai importante evenimente din Agenda culturală naţională. Alexandru Tomescu i-a îndemnat pe copii să intre în competiţie cu ei înşişi pentru a ajunge la performanţă, să-şi urmeze visurile şi chemarea lor. „Este extraordinar să transformi în profesia ta ceva ce-ţi place foarte mult. Indiferent de profesia pe care o alegi, trebuie să fi pasionat de ceea ce faci, să punem nu doar mintea, ci şi sufletul. La Şcoala «Varlaam Mitropolitul» aveţi o mare şansă, şcoala voastră străluceşte şi emană energie pozitivă şi bunătate“, a fost unul dintre mesajele transmise de Alexandru Tomescu. El este convins că Dumnezeu a pus în fiecare din noi o sămânţă bună, atunci când ne-a creat: „Sarcina noastră în timpul vieţii este să aflăm care este acea sămânţă, să ne descoperim acel talent, acel lucru la care noi suntem cei mai buni şi odată descoperit, acela este sensul vieţii noastre, menirea noastră şi să-l urmăm cu obstinaţie”.

O altă sursă de inspiraţie pentru elevii de la Şcoala „Varlaam Mitropolitul” a fost şi  spectacolul extraordinar oferit de Orchestra Judeţeană pentru Copii şi Tineret Mugurelul din Suceava. Artiştii au vârste cuprinse între 7 şi 17 ani şi sunt îndrumaţi de dirijorul Doru Cotos. Orchestra a încântat audienţa cu momente muzicale de folclor autentic, interpretate vocal şi la vioară, trompetă, acordeon si orgă. Membrii formaţiei sunt împreună de doar un an şi jumătate şi au reuşit să-şi demonstreze talentele şi dragostea pentru satul românesc, pe care îl promovează în spectacolele lor.

La festivitate au mai participat Arhimandritul Hrisostom Rădăşanu, preşedintele Fundaţiei „Varlaam Mitropolitul”, părintele prof. Gheorghe Popa, prorectorul Universităţii “Alexandru Ioan Cuza”, domunul Mihai Chirica, primarul municipiului Iaşi, prof.  Aura Ţabără, inspector şcolar pentru învăţământul particular şi alternative educaţionale, prof. Magda Andreescu, inspector şcolar pentru management educaţional, alături de alţi reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi, părintele profesor Cristian Barnea, părintele profesor Dragoş Bahrim, directorul Seminarului Teologic Iaşi şi membru în Comitetul Director al Fundaţiei „Varlaam Mitropolitul” şi reprezentanţi ai Societăţii Ortodoxe a Femeilor Române, alături de un public numeros.

Înapoi
DOXOLOGIA Media, Mitropolia Moldovei si Bucovinei | © 2012 scoalavarlaam.ro