Povestea prieteniilor din copilărie

Evenimente

Povestea prieteniilor din copilărie

Marţi, 3 Martie 2015

Copiii de la Şcoala “Varlaam Mitropolitul” au avut ieri oaspeţi. Mulţi, frumoşi, isteţi şi dornici să lege prietenii cât mai multe şi mai trainice. Peste 250 de puşti au umplut sălile de clasă unde, după ce s-au îmbrăţişat, s-au întrecut în a-şi arăta darurile pe care le poartă în suflet. Ei au aşezat un semn de carte în dreptul marii cărţi a copilăriei pe care au deschis-o în memoria lui Ion Creangă, scriitorul venit pe lume în prima zi a primăverii şi de la naşterea căruia s-au împlinit 178 de ani, după cum au răspuns copiii, arătând că ştiu şi file din istorie, dar şi regulile scăderii.

Ei şi-au dat întâlnire într-un proiect frumos pus la punct de „doamnele învăţătoare”, care au fost mesagerii lor pentru copiii de la cinci şcoli ieşene şi care a continuat un demers lansat de ziua lui Mihai Eminescu. “După aniversarea marelui poet, când copiii au rostit la unison strofele Luceafărului, ne-am dorit să aducem un omagiu şi celui mai bun prieten al său, Ion Creangă”, am aflat de la directorul Şcolii Primare “Varlaam Mitropolitul”, Simona Marinică. În proiect au intrat elevi de la Şcoala „Carmen Sylva” (coordonaţi de prof. Claudia-Gianina Constantinescu), Şcoala Generală „B. P. Hasdeu” (prof. Maria Balmuş), Şcoala Generală „Vasile Conta” (Andreea Claudia Temeş), Şcoala Gimnazială „Titu Maiorescu”  (prof. Doina Drăcsineanu) şi Colegiul Naţional “Mihai Eminescu” (prof. Daniela Raicu), alături de elevii de la “Varlaam Mitropolitul” (lângă care au fost Simona Marinică, Irina Bazon, Maria Anton, Bianca Maria Năstase, Ana-Cristina Zamfir, Ana Cucuteanu şi Renata Marcu).

Pentru acest moment au muncit mult şi oaspeţii, şi gazdele. Au pregătit şi prezentat o scenetă după “Pupăza din Tei”, iar emoţiile erau vizibile pe chipurile micilor artişti îmbrăcaţi în costume naţionale. Au cântat la flaut, au urmărit filmuleţe despre copilăria lui Nică şi au confecţionat semne de carte pe care le vor aşeza cu drag între filele volumelor preferate de poveşti. Asta după ce vor fi admirate în mini-expoziţia de la şcoală. Copiii au dat dovadă de multă creativitate şi nu s-au temut de muncă. Au ales cele mai frumoase modele de semne pregătite de doamnele învăţătoare şi le-au confecţionat în 250 de de exemplare, câte unul din partea fiecărui prichindel care ieri a participat la sărbătoarea lui Creangă, ale cărui poveşti le plac mult. “Capra cu trei iezi şi Punguţa cu doi bani”, a fost răspunsul Ioanei la întrebarea legată de scrierile lui Creangă, iar Iustin a zâmbit când l-am întrebat ce model a ales pentru semnul de carte: “Un creion”.

Ei bine, astfel de lucruri făcute împreună leagă prietenii pe viaţă, iar micuţii sosiţi în vizită la “Varlaam” asta au spus. Şi-au găsit noi parteneri de joacă şi de glume, au învăţat unii de la alţii, iar la final şi-au promis că se vor mai vizita şi vor citi împreună poveşti.

Cam la fel era şi pe vremea amiciţiei dintre Eminescu şi Creangă, când epistolele lor se încheiau invariabil cu invitaţii pentru seri frumoase petrecute împreună în Iaşul plin de parfum de tei.

Mai vino pe la noi, bădiţă Creangă! Ne este dor să ne mai spui poveşti”, au scris copiii pe unul dintre semnele de carte.

Înapoi
DOXOLOGIA Media, Mitropolia Moldovei si Bucovinei | © 2012 scoalavarlaam.ro