Noutăți

Înapoi la toate articolele

Arcașii

Succesul nu vine din întâmplare!

Să luăm ca exemplu tirul cu arcul. Pot exista situații în care un începător să nimerescă ținta pur și simplu, poate chiar de la prima încercare. Dar de cele mai multe ori, fără un antrenament periodic, săgeata nu se va înfinge în centrul țintei.

Ne-am hotărât să facem o paralelă între un sport de performanță și metoda de educație de la Școala Varlaam, alegând să petrecem o după-amiază alături de liceenii noștri la tir cu arcul, în poligonul de tragere al Clubului Sportiv Municipal Iași. Domnii Alexandrescu Mihai și Alexandrescu Cezar ne-au inițiat în tainele acestui sport.  În cele ce urmează, vă dezvăluim ce au aflat liceenii cu această ocazie.

 

Mentoratul pentru carieră

Asemenea profesorilor mentori care coordonează parcursul educațional al fiecărui elev în cadrul liceului, instructorii i-au învățat pe tineri cum să stea, cum să țină arcul, cum să țintească și cum să elibereze săgeata pentru a reuși să își îndeplinească obiectivul: nimerirea cât mai aproape de centru a țintei poziționate la distanța de 10 metri.

 

Experiența de învățare personalizată

Liceenii au descoperit că învățarea personalizată e foarte importantă și pentru arcași. Au văzut un arc de target, derivat din arcul de vânătoare, care a fost reglat în funcție de înălțimea, greutatea și forța de tragere a arcașului. Același principiu îl aplicăm și la școală, experiența de învățare fiind calibrată în funcție de nevoile fiecărui elev, prin realizarea unui curriculum cu obiective stabilite împreună cu toți protagoniștii actului educațional (elev, profesor, părinte).

 

Folosirea cu sens a tehnologiei

Așa cum arcașii exersează constant, așa și elevii noștri se antrenează la școală zilnic pentru a-și atinge obiectivele. Performanța se obține prin muncă, seriozitate și consecvență, într-un cadru care să inspire și care să provoace, adaptat nevoilor de dezvoltare, pasiunilor și aptitudinilor fiecăruia. Pe lângă exercițiu susținut, mai sunt esențiale pentru atingerea țintei și echipamentul și dotările. Școala Varlaam oferă copiilor infrastructura informatică modernă și cadrul potrivit pentru a stimula învățarea.

 

liceeni la tir cu arcu

 

Mentorii noștri arcași ne-au dezvăluit care este formula:

  1. 60% antrenament într-un cadru competitiv, cu dotări corespunzătoare;
  2. 30% munca sportivului și consecvența, ce duc la dezvoltarea inteligenței motrice, a stăpânirii de sine, a concentrării și a echilibrului, astfel încât arcașul să fie capabil să găsească momentul perfect pentru a trage și a atinge ținta;
  3. 10% atitudinea și moralul sportivului, întrucât arcașii au doar 4 minute și 6 săgeți în tolbă pentru a demonstra ceea ce pot.

 

Chiar dacă plouă sau bate vântul, arcașii trebuie să valorifice cele 4 minute pe care le primesc. Indiferent dacă adversarii lor au avut parte de condiții mai bune de tragere, timpul acordat este invariabil, iar o săgeată nefolosită este punctată cu 0. Condițiile meteo nefavorabile presupun luarea unor decizii rapide. Poți alege o tragere între rafalele de vânt sau o tragere în timpul rafalei, ceea ce implică o marjă de ochire diferită. Noi îi antrenăm pe elevii noștri să fie pregătiți în orice situație în viață și îi susținem să descopere și să pună în valoare ceea ce știu și ceea ce le place să facă.

 

tir cu arcu activitate liceu

 

Fiecare este dator să își descopere propria măreție, iar noi ca școală, suntem datori să o descoperim și să o alimentăm, astfel încât fiecare să își atingă potențialul maxim.

 

Contact

Scrie-ne un mesaj